Per treure’s el barret

Barrets, complement del novembre

Novembre és un mes especial. Els colors marronosos, grocs, granes, taronges del paisatge que apaguen el verd dels arbres, ens anuncien que va arribant el fred. Són setmanes d’entre temps, encara no fa fred, però tampoc calor. Jaquetes tweed, les gavardines, comencen a proliferar alguns fulards i els dies de més baixa temperatura, una bufanda prima. Qui té llar de foc se la mira amb reüll perquè aviat hi haurà cendres.

Arriba el moment dels guants, els de pell són els més elegants, les bufandes i els barrets. El barret fa temps va quedar en desús o no es portava tant, i ara ha tornat a sorgir. La moda ja ho deia Òscar Wilde, arriba i se’n va, però sempre torna. El barret és un complement que agrada a molts homes però que només els més atrevits el volen portar. Sempre he pensat que el barret t’escull a tu. En el moment que vius i en com et sents, hi haurà barrets que et quedaran millor o pitjor. Faci la prova. Depèn de quina temporada mostrarà millor cara en un tipus de barret que un altre. Alguns barrets s’han fet un lloc només per ocasions de màxima etiqueta. És el cas del barret de copa, molt popular al segle XIX tant pels negocis com pels esdeveniments socials. També hi ha el tipus que s’anomena Homburg. El recordarà de seguida quan li digui qui el va fer popular, va ser Winston Churchill, amb el corbatí i el seu inseparable barret Homburg. Té una ala fixa doblada cap amunt i el centre del barret és enfonsat.

Un altre dels barrets que s’adapta molt bé tan si vesteix d’esport com si duu corbata és el Fedora. Té una ala ampla, una copa amb un frontal enfonsat i unes vores doblades, Al Capone o Indiana Jones el varen popularitzar. També hi ha el Trilby,  l’ala és més estreta i la part del darrere recurvada cap amunt. És un barret d’entre temps. Frank Sinatra o James Bond ens el van fer enamorar. Un clàssic i infal·lible per protegir-se del fred és el gorro de llana, ideal si vol aconseguir un estil juvenil i desenfadat. Pels més convençuts hi ha la boina (negre, blanca, marró, grisa…). Els que estan acostumats  a dur-la, costa molt que se’n desprenguin. També hi ha la gorra plana i sovint molt utilitzada per disciplines esportives (excursionisme, golf, equitació, pesca…). Alguns opten per la gorra en visera per a protegir els ulls del sol. Per les dones el barret per excel·lència és la pamela. D’ala ample i molt elegant. Qui no recorda la pamela d’Audrey Hepburn a Esmorzar a Tiffany’s? També hi ha el barret en forma de campana, el cloché d’ala mínima i cos cilíndric. És un barret molt femení i amb accent molt francès.

El barret és una peça que qui el sap dur, li provoca fer gestos elegants. La suavitat del cop de dits a una ala del barret per saludar, el gest de treure’s el barret… Qui porta un barret s’agrada i vol agradar i si ho sap fer amb estil, l’elegància augmenta i es dibuixen més somriures a la cara.

Imatge extreta de: SOMBRERERIA MIL